jueves, 8 de febrero de 2007

Şili Filmleri Haftası:


10 Şubat Cumartesi günü, Şili Büyükelçiliği’nin de katkılarıyla düzenlenen Şili Film Günlerimiz Andrés Word’un La fiebre del loco ile başlıyor:

Film özeti:
Şili’nin güneyinde kendisine loco adı verilen nesli tükenme tehlikesi altında olan kabuklu deniz mahsülleri yaşamaktadır. Yılda birkaç gün av yasağının kaldırıldığı bu canlıya en çok para verenler Japon milyonerleridir. Film Puerto Gala isimli bir balıkçı köyünde bu yasağın kalktığı ve yüzlerce kişinin bu önemli deniz ürününü bulma ve satarak zengin olma uğruna yaptıkları yolculuklarını anlatmaktadır.

11 Şubat: El Leytón. Gonzalo Justiniano, 90 dk, 2002.
Hikaye çoğunlukla şafakla beraber balıkçıların bastırılmış aşkları ve dostlukları arasındaki çekişmelerin sahne aldığı Horcón koyunda geçer. Arkadaşlar arasında hala tek bekar olan, büyük partilerin aşığı ve çalışmayı pek de sevmeyen Leyton’dur.

12 Şubat : Amnesia. Gonzalo Justiniano, 90 dk, 1994.
Zúñiga ve Ramírez tarihin unuttuğu iki kişidir. İkisi için hala sona ermemiş olsa da kimsenin artık hatırlamak istemediği savaşa piyon olarak sürülmüşlerdir. Ramírez’in psikolojik sorunları vardır ve evliliğinin ilk yıldönümünü kutlama hazırlığı içerisindedir. Sokakta bir adamla karşılaşır ve tüm bu yaşadığı olayların sorumlusunun o kişi olduğunu düşünür.

14 Şubat: Julio comienza en julio. Silvio Caoiozzi. 120 dk, 1977
Yüzyılın başında ünlü büyük toprak sahibi don Julio García delCastaño için işlerini her türlü yola başvurarak sonuçlandırmak mümkündür. Aziz Francisco rahiplerine karşı dava açar ve yasalar gereği dava sınırda sonuçlanır. Bu sırada tek varisi oğlu Julio’yu cincel hayata hazırlamak için harekete geçer. Fakat bu çabaların sonucunda Julio birlikte olduğu Maria adlı fahişeye aşık olur ve onu gördüğü andan itibaren gözleri başka bir şey görmez olur. Bu da aile hanedanlığının devamının sona ereceği anlamına gelmektedir.

15 Şubat: Subterra, Marcelo Ferrari, 105 dk, 2003
Lota Köyü 1897. Dünyanın en büyük kömür madenin en derinlerinde, işçilerden birinin yüreğinde büyük bir isyan başlar. İşçiler haklarını ararlarken aristokrat Cousiño Goyenechea ailesi maden işçilerinin bu atılılımını desteklemektedir. Film halkların ve sosyal değişimlerin anlatıldığı Baldomero Lillo’nun, "Subterra” adlı kitabından uyarlanmıştır.

17 Şubat: Historias de Fútbol, Andrés Wood, 95 dk, 1997.
Futbol .çevresinde dönen hikayeler eşliğinde Şili sosyal hayatına bir bakış: İlk yarıda geçen hikayenin ismi “No le crea” Ona inanma: Santiago mahalle takımının yıldız oyuncusuna profesyonel ligde oynaması için rüşvet verirler, ancak takımına ihanet etme riskini alsa da bundan daha önemli bir şey daha vardır… "Último gol gana" Son gol maçı alır: ikinci yarıda geçen hikaye annesinin son vermiş olduğu öğütler üzerine işlenmiştir. Son olarak "El alargue" uzatmalar bölümü "Pasión de multitudes" Kitlelerin tutkusu başlığı altında Santiagolu bir gencin, milli takım grup elemeleri final maçının yapılacağı gün Chiloé adasında mahsur kalışını anlatıyor. Adanın tek televizyonuna sahip olan Serón kız kardeşler, mahallenin tüm erkekleri maçı izlemek için evde toplandıkları sırada bu gençle cinsel duygularını paylaşabilmek için kavga ederler.

No hay comentarios: